3.Sınıf Fen Bilimleri Dersi Maddeyi Tanıyalım Teması Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu Anlatımı

Hata
Soru

MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER

Merhabalar, bugün sizlere 3.sınıf Fen bilimleri ders kitabının 4.ünitesinde yer alan maddeyi niteleyen özellikler konusu ile ilgili bilgi verip konu anlatımı şeklinde açıklamalar yapacağız. Sorularınız olursa lütfen aşağıdan cevap olarak yazınız.

Bu ünitede geçen kavramlar aşağıdaki gibidir:

- Sertlik
- Yumuşaklık
- Esneklik
- Kırılganlık
- Renk
- Koku
- Tat
- Pürüzlü
- Pürüzsüz

Yaşadığımız çevremizde farklı renk ve şekillerde bir çok varlık vardır. Bu gördüğümüz varlıkların hepsi birer maddedir. Elle tutup gözle görebildiğimiz ve yer kaplayan her şey maddedir. Maddelerin kendilerine özgü özellikleri vardır. Maddeleri duyu organlarımızla ayırt edebiliriz.

Örneğin elmanın rengini gözlerimizle görürüz.
Kokusunu burnumuzla alırız
Tadını dilimizle alırız.. vb.

Sonuç olarak şöyle diyebiliriz:

Beş duyu organımızla algılayabildiğimiz bu özellikler, maddeyi niteleyen özelliklerdir. Şimdi bu özellikleri kısa açıklamalar ile inceleyelim.

Sertlik – Yumuşaklık

Varlıkların sert veya yumuşak olduğunu dokunma duyumuzla algılayabiliriz.  Metaller sert maddelerdir ve elle şekil vermek çok zordur.

Bir maddenin şeklini kolaylıkla değiştiremiyorsak o madde sert maddedir. Sert maddeler kolaylıkla bükülemez, sıkılamaz, ezilemez ve çizilemez.

Demir, tahta, mermer ve cam gibi maddeler sert maddedir. Kolaylıkla şekli değiştirilebilen maddeler ise yumuşak maddelerdir. Bu maddelere az bir kuvvet uygulandığında çok çabuk şekli değişebilir.

Esneklik

Lastik, sünger gibi birçok maddeyi eğebilir, bükebilir, uzatabilir veya sıkıştırabiliriz. Bu şekilde maddenin şeklini değiştirebiliriz. Şekli kolaylıkla değişebilen maddeler esnek maddelerdir. Esnek maddelere uygulanan kuvvet kaldırıldığında tekrar eski şekline döner.

Kırılganlık Cam, porselen gibi sert maddelerin esneklik özelliği yoktur. Herhangi bir etki sonucu kırılabilir. Böyle maddeler kırılgan maddelerdir. Kırılgan maddelerin kırılganlık özellikleri aynı olmayabilir. Bazılarına az bir kuvvet uygulandığında çabucak kırılabilirken bazılarının kırılması için fazla kuvvet gerekir.

Pürüzlü-Pürüzsüz Olma

Yüzeyleri düz olmayan dokunduğunuzda girintiler çıkıntılar hissettiren maddeler pürüzlü maddelerdir. Ceviz kabuğu, araba lastikleri, sünger, ağaç gövdesi pürüzlüdür. Yüzeyleri düz olan, dokunduğunuzda kayma hissi veren maddeler pürüzsüz maddelerdir. Ayna, cam gibi maddelerin yüzeyleri pürüzsüzdür. Maddelerin yüzeylerinin pürüzlü veya pürüzsüz oluşu kullanıldığı yerlere göre avantaj sağlar.

Karlı ve buzlu havalarda arabalara kışlık lastik takılır. Kış aylarında altı kalın ve tabanı pürüzlü ayakkabılar tercih edilir. Bunların sebebi karlı ve buzlu yollarda kaymayı engellemektir.

Renk

Gökkuşağındaki renkleri, boya kalemlerimizi, meyveleri renklerine bakarak ayırt edebiliriz. Çevremizde aynı renklerde maddeler de vardır. Un, tuz, şeker beyaz renklidir ve renklerine göre ayıramayız. Bazen aynı meyve farklı renklerde olabilir. Örneğin farklı renkte elmalar vardır.

Koku

Pek çok maddenin kendine özgü kokusu vardır. Koklama duyumuzla maddeleri birbirinden ayırt edebiliriz. Nane, gül, vanilya, tarçın, soğan, sarımsak ve pek çok madde kokulu maddelerdir.

Tat

Şeker tatlıdır, erik ekşidir, biber acıdır. Yemeklerin tuzunu tadına bakarak anlarız. Şeker, tuz gibi maddelerin ise renk ve şekilleri benzer olduğu halde tatları farklıdır.

3.Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen Özellikler Video Konu Anlatımı 

Video için Youtube Esra Öğretmenin Günlüğü öğretmenimize teşekkür ederiz.

Bugünkü konumuz bu kadar. Teşekkür ederiz.
Sorularınızı aşağıdaki cevap kısmından sorabilirsiniz.

 

 

1.Sınıf Etkinlik ve Sorular 3 yıl önce 0 Cevap 4391 İzlenme
İlkokul, 3.sınıf, fen bilimleri, maddeyi tanıyalım teması, maddeyi niteleyen özellikler, konu anlatımı, 3.sınıf fen bilimleri, 3.sınıf maddeyi tanıyalım teması, 3.sınıf maddeyi niteleyen özellikler konusu,

Yazar:Mustafa Altın

Ordan burdan bilgiler...

Cevapla

Üye girişi yaparsanız aşağıdaki bilgileri girmeniz gerekmez. Üye Ol - Giriş Yap

Güvenlik Kodu Resmi


Bu Bilgiye Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapabilirsiniz.