Beyaz Altın ve Özellikleri Beyaz Altın ve Özellikleri Nedir? Beyaz Altın ve Özellikleri İle İlgili Bilgiler

Hata
Soru

Beyaz Altın ve Özellikleri ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Aşağıda Beyaz Altın ve Özellikleri ile ilgili detaylı bilgi ve anlatımlar verilmiştir.
Beyaz Altın ve Özellikleri ile ilgili yorum ve yazılar üyelerimiz tarafından ekleniştir. Beyaz Altın ve Özellikleri Nedir?, Beyaz Altın ve Özellikleri Ne demektir, Beyaz Altın ve Özellikleri Anlamı nedir? gibi soruların cevabını sitemizden bulabilirsiniz. Ayrıca diğer konular ile ilgili bilgileri Makaleler kategorimizden bulabilirsiniz.

Altın, tarih boyunca en değerli metallerden biri olmuş, aynı zamanda evliliğin ve bağlılığın sembolü haline gelmiştir. Özellikle kadınların altın takıları onlar için büyük anlam ifade eder. parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. 

Dolayısıyla bu kadar değerli ve anlam ifade eden bu metal, zaman içerisinde birçok farklı kullanım şekline de bürünmüştür. Altının birden çok alaşımı bulunmaktadır, altın-gümüş alaşımları, altın-nikel alaşımları, altın-bakır alaşımları, altın-palladyum alaşımları bunlara örnektir.

Yazımızın konusu olan ise altın-nikel alaşımından oluşan beyaz altındır. Beyaz altın, gümüş rengine ve parlaklığına sahip bir altın alaşımıdır. Beyaz altın ışığı iyi yansıttığı ve hoş göründüğünden dolayı sıklıkla kullanılır ve mücevhercilerin vitrinlerini süsleyen bir metaldir. Altın-Nikel alaşımları kuyumcular tarafından en çok tercih edilen alaşımlardır çünkü nikel oldukça ucuz ve kolay bulunan bir metaldir. Ancak nikel insan vücuduna zararlıdır. Nikel cildi irite eder ve alerjilere yol açar. Nikel soy metal değildir ve kolayca diğer maddelerle reaksiyona girer. Bu yüzden beyaz altının kalitelisi ve cilde zarar vermeyeni iridyum, platin, rodyum ve palladyum gibi, yine renkleri beyaz olan değerli soy metaller ile yapılmalıdır.

Saf altın, sarı-yeşil renktedir. Beyaz altın ise bir alaşımdır, yani içinde başka metaller bulundurur yani %100 saf altın değildir. Beyaz altın yapımında en çok tercih edilen alaşım altın-nikel alaşımıdır. Bu tür beyaz altında genelde

%80 altın, %16 nikel, %3 çinko ve %1 bakır

kullanılır. Ayarlarına göre beyaz altınlarda, altın oranı fazla olduğundan, tam beyaz olmayıp hafif bir sarılık olur. Bu nedenle beyaz altınlara, beyazlığı arttırmak için ek olarak platin kökenli sert ve beyaz bir metal olan rodyum ile kaplama da yapılabilir. Rodyum kaplama, zaman içinde aşındığından dolayı da beyaz altınlarda sararma meydana gelir. Belirli aralıklarla beyaz altın takıların bakımı yapılarak üretici firmaların veya kuyumcuların rodyum kaplamayı yenilemesi sağlanır.

Beyaz altın sarı veya kırmızı altınla bir arada geçişli kullanıldığı gibi tek olarak kullanımı daha yaygındır. Özellikle sarı altınla çift olarak beyaz altının kullanıldığı ürünler çoğunluktadır. Beyaz altının pırlanta ve elmasla birlikte kullanıldığı çalışmalar mücevherseverler tarafından oldukça sevilir. Pırlantayı öne çıkardığından ve parlaklığını iyi verdiğinden dolayı beyaz altın pırlantalı ürünlerde tercih edilir. Tüketiciler de, beyaz altını zarafeti ve parlaklığı nedeniyle tercih etmektedir. Beyaz altın pırlanta, safir ve yakut gibi taşlarla mükemmel uyum içindedir.

Genel Konular 1 yıl önce 0 Cevap 129 İzlenme

Yazar:Salman Canik

Salman Canik, henüz kendi hakkında bir şeyler yazmamış.

Cevapla

Üye girişi yaparsanız aşağıdaki bilgileri girmeniz gerekmez. Üye Ol - Giriş Yap

Güvenlik Kodu Resmi


Bu Bilgiye Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapabilirsiniz.