Boko Haram Nedir? Boko Haram Nedir? Nedir? Boko Haram Nedir? İle İlgili Bilgiler

Hata
Soru

Boko Haram Nedir? ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Aşağıda Boko Haram Nedir? ile ilgili detaylı bilgi ve anlatımlar verilmiştir.
Boko Haram Nedir? ile ilgili yorum ve yazılar üyelerimiz tarafından ekleniştir. Boko Haram Nedir? Nedir?, Boko Haram Nedir? Ne demektir, Boko Haram Nedir? Anlamı nedir? gibi soruların cevabını sitemizden bulabilirsiniz. Ayrıca diğer konular ile ilgili bilgileri Makaleler kategorimizden bulabilirsiniz.

Boko Haram, 2002 yılunda kurulmuş, günümüzde halen aktif olan, Nijerya'nın Borno eyaletinde, Ustaz Mohammed Yusuf tarafından kurulmuş, şeriat yanlısı ve savunucusu, radikal İslamcı, illegal bir örgüttür. Örgüt, şeriat hükümlerinin daha çok dikkate alındığı Nijerya'nın kuzey bölümünde daha etkilidir. Bu silahlı örgüt, binlerce insanı öldürmüş, şehirleri ve diğer dinlere ait kutsal yerleri yakmış, toplu göçlere neden olmuş, genç kadınları dini gerekçeler sunarak kaçırıp satmıştır. Daha pek çok yasadışı eylemi bulunan örgütün adı İngilizce'deki kitap anlamına gelen "book" sözcüğünden türetilmiştir. Boko Haram, "latin alfabesi haramdır" ve "batı eğitimi haramdır" anlamı taşır. Örgütün orijinal Arapça adı ise Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad'tır ve Türkçe anlamı "Kendini Peygamberin Öğretileri ve Cihad'ın Yayılmasına Adamış İnsanlar'dır.

Örgütün kurucusu Ustaz Mohammed Yusuf, başta Darvinizm olmak üzere, batının tüm öğretilerine karşı çıktıklarını söylemiştir. Batılı eğitimin ve bu eğitimin getirdiği müfredatın Avrupalılar tarafından getirildiği için Müslümanlar için haram olduğunu, özellikle de insanların Allah'a olan inancını kırdığını söyleyen Yusuf, ülkesinde bilimsel eğitim istemediklerini belirtmiştir. 4 karısı ve 12 çocuğu olan Ustaz Mohammed Yusuf, Nijeryalı akademisyen Hüseyin Zakaria'nın BBC News'e yaptığı bir açıklamaya göre, üniversite lisansına sahip, İngilizcesi çok iyi, müsrif bir hayat yaşayan ve Mercedes-Benz araç kullanan biridir. 

Örgüt, 2002 senesinde tüm Nijerya'nın şeriatla yönetilmesi amacını taşıyarak kurulmuştur. Örgüt lideri Ustaz Mohammed Yusuf, Nijerya'daki fakir Müslüman ailelerinin çocuklarını göndermesi için bir din okulu ve tesisi kurmuştur. Ülkenin şeriatla yönetilmesi amacını gerçekleştirebilmek için okulda cihat yapacak mücahit yetiştirmeye başlamıştır. Devlette ve poliste yolsuzluk yapıldığını ve kültür yozlaşması yaşandığını söyleyerek pek çok insanın ilgisini çekmiştir. Özellikle işsiz gençler, örgüt liderini kendilerine yakın bulmaya başlamıştır. Zamanla, Mohammed Yusuf, bu yolsuzluğun ana sebebinin batılı eğitim tarzı olduğunu söyleyerek, bu şekilde eğitim almış kimselerin devlette çalışmalarının ne kadar zararlı olduğunun propagandasını yapmaya başlamıştır. 

Örgüt, ilk askeri yapısını, 2004 senesinde Nijer sınırına yakın bir yerde kurmuştur. Nijerya'da bulunan İslami hareket liderlerinden İbrahim Zakzaki, Boko Haram'ın Taliban ve El Kaide ile yakın ilişki içerisinde olduğunu söylemiştir. Boko Haram, 2004'de Kamerun sınırda Nijerya polisiyle çatışmaya girerek 28 üyesini kaybetmiştir. Sonraki yıllarda da başka çatışmalarda Nijeryalı 11 subayın öldürülmesine sebep olmuştur.

Boko Haram, kuruluşundan itibaren ilk 7 yılını görece daha barışçıl bir havada geçirmiştir. Bu dönemde toplumdan ve devlet yapılarında uzak durarak ülkenin kuzeydoğusunda konuşlanmıştır. Devletse, örgüt hakkındaki uyarları dikkate almamış ve örgütün militan yetiştiren bir organizasyon olduğu gerçeğini göz artı etmiştir. 

Örgüt, 2009 yılından itibaren hem polis merkezlerini, hem de kamu binalarını hedef alarak buraları yakıp yıkmayı ve insanların ölümüne sebep olmayı kendine görev edinmiştir. Bu sene içerisinde örgüt yüzlerce insanın ölümüne neden olmuştur. Özellikle 2009'un Temmuz ayı, Boko Haram'ın polis istasyonlarına yaptığı saldırılarla geçmiştir. Bu dönem "Boko Haram Uprising" olarak anılır. Nijerya'nın kuzeyinde bulunan 700'ü aşkın insan Boko Haram askerleri tarafından öldürülmüş, 3000'den fazla insan da olaylar nedeniyle göç etmek zorunda bırakılmıştır. 

Bu dönemde, örgüt lideri Ustaz Mohammed Yusuf yakalanıp hapse atılmıştır. Maiduguri'deki polis istasyonunda infaz edilen örgüt lideriyle ilgili olarak başta "kaçmaya çalışırken öldürüldü" bilgisi verilmiştir. Sonrasında gerçek ortaya çıkmış ve Ustaz Mohammad Yusuf'un hapisteyken ölmesi, örgütün kitlesel şiddet eylemlerini artırmasına sebep olmuştur. Nijerya ordusu, 2009 senesinde, Boko Haram üyelerinin bulunduğu bir camiye baskın düzenlemiştir. Bu baskında 200'ü aşkın insan ölmüştür. 

Eylül 2010'da ise, yeni lider Ebu Bekir Shekau altında toplanan bir grup, Bauchi'deki hapishaneyi basarak, 105 üyesini kaçırmıştır. Bu sırada, hapishanede bulunan diğer 600 kişide serbest kalmıştır. 

Yeni başkan Ebu Bekir Shekau'nun liderliğinde operasyonel kapasitesini genişleten örgüt, geliştirilmiş patlayıcılar hazırlayarak Haziran 2011'de Nijerya'nın başkenti Abuja'daki polis istasyonunu vurarak 6 kişiyi katletmiştir. 26 Ağustos 2011'de ise, yine Abuja'da, Birleşmiş Milletler binasına bombalı araçla saldırı düzenlemiştir. Bu Boko Haram'ın ilk batı hedefi olmuştur. 11'i Birleşmiş Milletler çalışanı olmak üzere 23 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 100'den fazla kişi de yaralanmıştır. Bu olayın ardından, Nijerya'daki Amerika Birleşik Devletleri konsolosluğu, ülkeye FBI'ın geleceğini duyurmuştur. Boko Haram, bunun üzerine, şu müzakere şartını duyurmuştur: Hapishanelerde bulunan tüm Boko Haram üyelerinin serbest bırakılması.

Bu tarihin üzerinden 4 ay geçtikten sonra ise, 25 Aralık 2011'de Noel nedeniyle toplanan kilise cemaatine bombalı saldırı gerçekleştirmişlerdir. Bu saldırıda da 40'ın üzerinde kişi hayatını kaybetmiştir. 

Boko Haram'ın aynı sene içerisinde 115 saldırı gerçekleştirerek sebep olduğu ölümler 550'nin üzerindedir ve ölenlerin arasında politikacılar, dini liderler, güvenlik güçleri ve siviller de vardır. Örgür kimi zaman intihar bombacıları da kullanmıştır, bu durum, Nijerya'da bir ilktir. 

2012 senesinde, Boko Haram tek seferde en fazla ölümün yaşandığı saldırısını gerçekleştirmiştir. 20 Ocak 2012'de gerçekleşen ve 190 kişinin hayatını yitirdiği saldırıda, hem bombalı araçlar, hem intihar bombacıları, hem geliştirilmiş patlayıcılar, hem de üniforma giymiş silahlı üyeler kullanılmıştır. Aynı yıl, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Boko Haram'la ilgili raporlar hazırlayarak medyayla paylaşmış ve örgütün bir an önce yaralanmalar ile can ve mal kaybına neden olan tüm saldırılarını durdurması gerektiğini söylemiştir. Sivil toplum örgütleri, Nijerya hükümetinden acilen önlem almasını istemiştir.

Boko Haram'ın ana üssünün bulunduğu Borno'da bulunan Çad Gölü, Nijer, Kamerun ve Çad'a da komşudur. Burada meydana gelen tüm anlaşmazlıklar ve mülteci sorunları dört ülkeyi de ilgilendirir. 2013 yılında, Boko Haram, kuzey Kamerun'daki operasyonlarını artırmış, ayrıca Çad ve Nijer sınırlarında bazı çatışamalara girmiştir. Bu noktalarda pek çok insan da kaçırmıştır. Kaçırılanların bir kısmı, bu ülkeleri ziyarete gelmiş turistlerdir. Nijerya'da olağanüstü hal ilan edilmiştir. Bir sene içerisinde bölgedeki 430 bin kişi evlerinden kaçmıştır. Diğer ülkelerin sınırlarında yaşayan 210 bin kişi de aynı şekilde göç etmek zorunda kalmıştır. Birçok kişi de Nijerya'yı terk etmiştir. 

Örgüt, 2014 yılının Nisan ayında, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno'nun Chibok denen bölgesinde 276 kız öğrenciyi silah zoruyla kaçırmıştır. Lider Shekau, kızları köle olarak satacağını duyurmuştur. 50'nin üzerinde kız çocuğu kaçmayı başarırken, olay tüm dünyada yankı bulmuştur. Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama, medyanın dikkatini çekebilmek için #BringBackOurGirls hashtag'i ile başlatılan kampanyaya destek vermiştir. Lider Shekau, kızların evlendirildiğini duyurmuştur. 

2015 yılının Ocak ayında, Boko Haram Baga'ya saldırarak 2000 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Bu rakam, Nijerya hükümeti tarafından asılsız olarak nitelendirilerek asıl sayının 150 olduğu duyurulmuştur. Ancak bu bilgi doğru değildir. Baga, Baka Haram'ın en büyük katliamıdır.

Finansmanını banka soygunları ve insan kaçırmalardan elde ettiği fidyelerle sağlayan örgütün, kurulduğu günden bugüne dek 20 binden fazla insanı öldürdüğü ve 2.3 milyon insanı göç etmek zorunda bıraktığı kaydedilmiştir. 

Örgütün Ustaz Mohammed Yusuf'tan sonraki lideri Ebu Bekir Şekau'nun, örgütün IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye biat ettiklerini söylediği bir video'su bulunur. Boko Haram, artık yalnızca Nijerya'da değil, Kamerun, Çad ve Nijer'de de etkindir. 

__ROOT_NODE__ 1 yıl önce 0 Cevap 175 İzlenme

Yazar:Senay Camcı

Senay Camcı, henüz kendi hakkında bir şeyler yazmamış.

Cevapla

Üye girişi yaparsanız aşağıdaki bilgileri girmeniz gerekmez. Üye Ol - Giriş Yap

Güvenlik Kodu Resmi


Bu Bilgiye Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapabilirsiniz.