Evde Hellim Peyniri Nasıl Yapılır? Evde Hellim Peyniri Nasıl Yapılır? Nedir? Evde Hellim Peyniri Nasıl Yapılır? İle İlgili Bilgiler

Hata
Soru

Evde Hellim Peyniri Nasıl Yapılır? ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Aşağıda Evde Hellim Peyniri Nasıl Yapılır? ile ilgili detaylı bilgi ve anlatımlar verilmiştir.
Evde Hellim Peyniri Nasıl Yapılır? ile ilgili yorum ve yazılar üyelerimiz tarafından ekleniştir. Evde Hellim Peyniri Nasıl Yapılır? Nedir?, Evde Hellim Peyniri Nasıl Yapılır? Ne demektir, Evde Hellim Peyniri Nasıl Yapılır? Anlamı nedir? gibi soruların cevabını sitemizden bulabilirsiniz. Ayrıca diğer konular ile ilgili bilgileri Makaleler kategorimizden bulabilirsiniz.

Hellim peyniri salataların ve kahvaltıların başköşeye oturacak konuklarından biri olabilir. Yavru vatan kökenli yani Kıbrıs'lı olan Hellim genellikle ızgara ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. İyi bir hellim peynirinin nasıl olacağını anlamak için üzerindeki deliklere bakmak yeterlidir. Büyük delikli olan hellimler daha iyidir. Orijinal adı hellimdir ancak ülkemizde hellim peyniri olarak tanınır.

Biraz daha geçmişe gidersek hellimin aslen Araplardan Rumlara, Rumlardan da Türklere geçtiğine dair araştırma sonuçlarına rastlayabiliriz.

Hellim peynirinin geleneksel üretim yönteminden bahsedecek olursak çiğ, pastörize edilmemiş koyun, inek veya keçi sütünün 37 dereceye kadar ısıtılarak biraz soğutulup 35 dereceye geldiğinde mayalandırılmasıyla elde edilir. 35 derece sütün mayalanması için ideal ısıdır.

Öncelikle inek sütünden yapılan hellim daha çabuk bozuluyor, ortalama dayanma süresi 2 ay ancak koyun ya da keçi sütünden yaparsanız kendi suyu içinde 1 yıla kadar buzdolabında bozulmadan saklayabiliyorsunuz. Unutmadan hatırlatalım, en lezzetli hellimi keçi sütünden elde edersiniz.

Bir cumartesi günü şahane bir hellim peyniri hazırlayıp Pazar kahvaltısında sunmaya ne dersiniz?

Malzemeler:

9 litre inek sütü ( 1 litresi çiğ olarak ayrılacak )
Peynir mayası ( 1 çay kaşığı )
1 adet limon

Yapılışı:

Öncelikle 8 litre sütü 37 dereceye ısıtıp 35 dereceye gelene kadar ılıtıyoruz. Ilınan sütü mayalama yapacağımız kaba aktarıyoruz. 
Peynir mayasını bir miktar su ile inceltip ılınan sütün içine döküp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. 
Kıbrıslılar bu işlemde kaşık kullanmaz, elleri ile karıştırırlar. Süt pıhtılaşıncaya kadar bekliyoruz. 
Üzerini temiz bir tülbentle örtüp pıhtıların dibe çökmesi için 30 dakika daha bekliyoruz. Bunu yaparken ortam serinse etrafına bir havlu ya da battaniye sarmamız gerekli. 
Kalıp olarak kullanacağımız plastik kevgire elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar alıp koyuyoruz ve bastırarak sıkıştırıyoruz. 
Gevgiri arada alt üst ederek suların iyice süzülmesini sağlıyoruz. Daha sonra kalıbın üzerine ağırlık yapacak şey ( tabak, kâse vb ) koyup 30 dakika sularının iyice süzülmesini bekliyoruz. Bu suları dökmüyoruz çünkü üretimin ilerleyen aşamalarında kullanacağız. Bu 30 dakikanın sonunda elde ettiğimiz telemeyi ( ilkel peyniri ) haşlamaya geçebiliriz.Tencerede kalan peynir suyuna kalıplardan toplanan peynir suyunu ilave ediyoruz. 
Ayırdığımız 1 litre çiğ sütü de ilave edip içine 1 limon suyunu sıkıyoruz. 
Ocakta ısınan bu karışımı nor oluşturana kadar bekliyoruz. Oluşan loru bir kepçe yardımıyla aldıktan sonra geriye kalan sarımsı suyu kaynatarak hellimleri 15-20 dakika haşlıyoruz. 
Hellimler suyun üstüne çıkmaya başladıklarında bu haşlandıkları anlamına gelir. Haşlanan hellimi alıp üzerine soğuk su döküp soğutuyoruz. Daha sonra peynirlerin her yerini tuzlayıp ikiye katlıyoruz.

Dilerseniz hazırladığınız hellim dilimlerinin arasına taze nane koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeme İçme 2 yıl önce 0 Cevap 168 İzlenme

Yazar:Furkan Gündüz

Furkan Gündüz, henüz kendi hakkında bir şeyler yazmamış.

Cevapla

Üye girişi yaparsanız aşağıdaki bilgileri girmeniz gerekmez. Üye Ol - Giriş Yap

Güvenlik Kodu Resmi


Bu Bilgiye Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapabilirsiniz.